Så funkar huset utan rör och sladd

Solceller, hembatteri och en pelletsdriven stirlingmotor. Det här är villan som fixar all el själv och klarar sig utan koppling till kommunalt vatten- och avloppssystem.

Tak och staket är täckta av svarta solceller och en liten vindsnurra sticker upp över garaget. I övrigt ser den nybyggda villan inte så märkvärdig ut. Men huset utanför Sigtuna är unikt – det ska vara självförsörjande på el och klara sig utan anslutning till vatten- eller avloppssystem. 

Huset, som har byggts av fastighetsföretaget Sisyfos, har 68 solcellspaneler med en sammanlagd märkeffekt på drygt 18 kW, betydligt mer än vanliga villainstallationer. 48 av panelerna är monterade där solceller brukar sitta – på takets soligaste sida. De andra 20 panelerna sitter på två staket för att fånga vintersolens låga strålar.

Solstaket är ett ovanligt grepp. Men att konceptet funkar blev tydligt efter vinterns första snöovädret. Medan takets solpanelerna låg begravda under snön producerade det snöfria solstaketet mer än vad villan behövde. Åtminstone under en kort tid.......

 

Källa: vvsforum.se
För att läsa vidare, följ nedanstående länk!
2017-03-16

Källa: http://www.vvsforum.se/nyheter/2017/mars/hus-utan-ror-och-sladd/

Annonser