Fortsatt het byggkonjunktur - men bostadsbyggandet bromsar in

Byggbranschen ångar vidare på en het marknad nästa år – trots att bostadsbyggandet viker ner en aning. Vid sidan av bostäder är det den offentliga sektorns byggande av lokaler och anläggningar som håller byggandet uppe på höga nivåer även 2018.

Det är högkonjunktur i svensk ekonomi och så även i byggbranschen. Bostadsbyggandet, som har ökat kraftigt sedan 2012, då man byggde 21 300 nya bostäder, ligger tre gånger så högt i dag. 2016 färdigställdes drygt 60 000 bostäder och i år räknar Sveriges Byggindustriers ekonomer med att antalet påbörjade bostäder landar på 73 500.

– Vår prognos för 2018 är att det kommer att byggas 65 300 nya bostäder. Det är en nedgång jämfört med i år, men fortfarande en historiskt väldigt hög nivå, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier.

En nedgång i bostadsbyggandet förutsågs redan i Sveriges Byggindustriers förra prognos.

– Orsaken är att hushållen får allt svårare att finansiera sina bostadsköp på grund av skärpta amorteringskrav bland annat, men regeringen har även andra förslag på bordet som skapar osäkerhet, säger Johan Deremar, Nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.........

 

Källa: byggindustrin.se
För att läsa vidare, följ nedanstående länk!
2017-10-19

Källa: http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/fortsatt-het-byggkonjunktur-men-bostadsbyggandet-bromsar-25814

Annonser