Flera tecken på kris – är bostadsbyggandet på väg mot en krasch?

På ett bostadsbygge i Örebro växer oron. Orsaken finns ett stenkast bort – mängder av lediga bostäder. Men ingen vet med säkerhet hur bostadsbyggandet utvecklas framöver. Blir det en liten dipp eller en krasch?

Våren 2017. Bostadsbyggandet ligger på rekordnivåer. I var och varannan kommun finns det minst ett pågående projekt. I de tre storstäderna och tillväxtorterna är aktiviteten betydligt högre än så. Där har byggherrar under flera år dammsugit marknaden på varje byggbar kvadratmeter. Lägg därtill Boverkets prognos om 700 000 nya bostäder fram till 2025 så har du framtidsutsikter som får varje fastighetsutvecklare, byggbolag och kanske en och annan byggnadsarbetare att dregla av tillfredsställelse.

Hösten 2017. Bostadsbyggandet ligger kvar på rekordnivåer. Boverket spår att det påbörjas 73 000 lägenheter under året. Den högsta siffran sedan tidigt 1970-tal. Men trots full fart på produktionen så har en oro börjat sprida sig. I augusti kom nyheten om fallande priser på bostadsrätter. Och sedan flera bakslag i snabb följd – bostadsrätter blir hyresrätter, reapris på nyproduktion, tuffare amorteringskrav och byggbolag som hoppar av bostadsprojekt och lämnar tillbaka markanvisningar.
Enligt Boverket är bostadsbyggandet för 2018 svårbedömt beroende på "om osäkerheten på bostadsmarknaden får fäste"........

 

Källa: byggnadsarbetaren.se
För att läsa vidare, följ nedanstående länk!
2018-01-18
 

Källa: http://www.byggnadsarbetaren.se/2018/01/oro-pa-bostadsmarknaden-ar-vi-pa-vag-mot-en-bostadskrasch/

Annonser