De räddar Gamla stans sjunkande hus

Varje år sjunker husen mellan tre och fyra millimeter. Orsaken är att träpålarna, som de gamla husen står på, håller på att ruttna sönder. Borroperatörerna Nicholas och Angus McCabe utför ett viktigt arbete när de räddar de gamla 1600-talsbyggnaderna.

I en av våningarna i Gamla stan i Stockholm pryds taklisten av en vacker stuckatur. En vit kakelugn med grönt mönster tornar upp sig mot den vita väggen. När fastigheten byggdes på 1600-talet var det ett av de första husen i kvarteret Daedalus. Då var allt nytt och framför allt rakt.

I dag går det inte att se en enda rak linje när man ställer sig några meter från fönstret. Allting lutar; väggar, fönster och tak.
– Man blir sjösjuk att stå här, säger Svante Ekesiöö, projektledare på Skanska.

Nere i trapphuset pekar han på flera sprickor som finns i väggen. Sättningarna är allvarliga tecken på att de gamla husen är i stort behov av grundförstärkning.

Träpålarna, som husen först byggdes på, håller nämligen på att ruttna sönder på grund av att de syresätts. Orsaken är att grundvattennivån sänks och marknivån höjs. Varje år sjunker husen mellan tre och fyra millimeter......

 

Källa: bytggnadsarbetaren.se
För att läsa vidare, följ nedanstående länk!
2018-04-09
 

Källa: https://www.byggnadsarbetaren.se/de-raddar-gamla-stans-sjunkande-hus/

Annonser