Nya fasaden producerar nästan hela husets elbehov

Stjärnhuset i Bergsjön har kvar sin ursprungliga arkitektur, men har fått en ny glänsande klädsel. Det tunna lamellglaset med solceller ska kunna producera upp mot 80 000 kilowattimmar med el per år.

I miljonprogramsområdet Bergsjön har astronomen Galilei fått en egen gata och här ligger både Rymd- och Komettorget. De typiska höghusen från 1960-talet reser sig grå och anonyma över de spikraka gatorna.

- Bortsett från det sista huset på Teleskopgatan, som numera har fått en high-tech-framtoning, säger arkitekten Pär Thurfjell på Helhetshus Arkitektstudio i Göteborg.

Under 2000-talet bildade de boende i huset en kooperativ hyresrättsförening och köpte loss fastigheten från ägarna. Det betyder ungefär att hyresgästerna, sedan dess, har ett gemensamt ansvar för husets ekonomi och skötsel, såväl ut- som invändigt.

- När det blev nödvändigt med en renovering av fasaderna för ett par år sedan fattade vi beslutet att förvandla byggnaden till ett passivhus, berättar Zack Norwood, en av projektledarna till utvecklandet av det energisnåla huset i Bergsjön.

-  Hela fasaden har försetts med solceller, 1 800 kvadratmeter glas över samtliga väggar och uppe på taket. Totalt har 2 220 moduler monterats över huset, tillägger han.......

 

Källa: gbf.se
För att läsa vidare, följ nedanstående länk!
2018-12-20

Källa: https://www.gbf.se/nyheter/nya-fasaden-producerar-nastan-hela-husets-elbehov

Annonser