Stockholm går om Malmö i rankning om bästa arkitekturstad

Malmö har de senaste åtta åren haft en ohotad förstaplats i arkitekternas rankning om den mest framstående staden inom arkitektur. Nu går Stockholm om, visar Cembrits årliga arkitektundersökning.

Stockholm är mest framstående i arkitektur bland de tre största städerna i Sverige. Det anser fyra av tio arkitekter i Cembrits årliga undersökning där 100 arkitekter precis har intervjuats per telefon. Därmed fick Stockholm med knapp marginal flest röster och det är första gången som det har hänt sedan undersökningarna inleddes. Göteborg har samtliga år rankats på en tredjeplats.

Danmark är bäst på arkitektur i Norden, anser de flesta arkitekter (58%). Sverige får endast 10 procent av rösterna.

De tre största hindren för framstående arkitektur i Sverige är enligt arkitekterna:
1. Arkitekterna har en för svag roll i byggprocessen
2. Arkitekternas intentioner går förlorad pga att entreprenören väljer billigare lösningar
3. Det är för lite kunskap om arkitektur i samhället

De flesta arkitekter (56%) anser emellertid att debatten om arkitektur i samhället har ökat de senaste fem åren.

Om undersökningen: Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter (varav 50 män och 50 kvinnor) som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.

 

För mer information, kontakta: Anna Ranow, Kommunikationsansvarig Cembrit, mobil: 070-736 47 67, mail: anna.ranow@cembrit.se

Cembrit är en av världens största tillverkare av fibercementskivor. Produkterna marknadsförs tillsammans med system för hållbart byggande och estetiskt attraktiva lösningar för alla typer av byggnader. Cembrit har en mission om att tillsammans med arkitekter, ingenjörer och designers skapa byggnader som människor verkligen trivs i och vara en partner utöver det vanliga. Skivorna finns hos de ledande återförsäljarkedjorna inriktade på byggproffs. Cembrit Sverige omsatte ca 235 Mkr 2018. För mer information besök www.cembrit.se

 


Fler nyheter inom bygg finns här

2019-04-12

Annonser